Konehuoneen puolella tapahtuu – Tie- ja Projektivelhon ajankohtaiset 11/23

Velho-tietojärjestelmän syksy on sisältänyt tuttuun tapaan päivityksiä ja kehittämistä. Tie- ja Projektivelhon kehitys on jatkunut tiiviissä yhteistyössä useamman toimijan ja tiimin kesken. Velhon kehittämisen parissa työskentelee viisi tiimiä, kukin omalla osa-alueellaan. Tutustu Velhon tiimeihin (https://ohje.velho.vaylapilvi.fi/velholla-on-nyt-uudet-tekijat/).

Tievelhon ajankohtaiset 

Tärkeimpinä teknisinä nostoina kesän ja syksyn ajalta: 

  • Tievelhon ylläpitorajapinnat on toteutettu lähes kaikille kohdeluokille (luonti, muokkaus, korjaus, lakkautus sekä poisto)
  • Tieosoitemuutosten vastaanotto on toteutettu onnistuneesti Tievelhoon
  • Tievelhon kautta tuotettiin hoidon kilpailutukseen liittyvien lähtötietojen kokoaminen kilpailuportaaliin

Tievelhon kehittämisen painopisteet ovat muuttumassa. Käyttöliittymäkehitys on lähtenyt liikenteeseen hakukokonaisuuden uudistamisella. Käyttäjiltä kerätyn palautteen perusteella tieosuushaku ja kohdehaku tulevat uudistumaan siten, että ne vastaavat käyttäjien tarpeita paremmin. Hakujen käyttö monipuolistuu ja helpottuu. Nykyisen laajan haun uudistaminen on aloitettu käyttöliittymäsuunnittelulla sekä palvelumuotoilulla.

Päivityspyyntöjä on projektin aikana viety Velhoon 3 071 kappaletta. Jonossa tai odottamassa on tällä hetkellä 472 päivityspyyntöä.

Projektivelhon ajankohtaiset 

Projektivelho toimii väyliin liittyvien projektien hallintatyökaluna. Kesän ja syksyn aikana Projektivelhon tärkeimpiä kehitysaskelia ovat olleet: 

  • Projektille sijainnin tuominen tiedostosta
  • HHJ integraation parannustoimet
  • Kytkentä TUTKA järjestelmään

Lue lisää: https://ohje.velho.vaylapilvi.fi/versio-historia/

Projektivelhon kehitystyö keskittyy jatkossa käynnissä oleviin määrittelyihin, kuten esimerkiksi kustannustietojen hallintaan ja yhteistyöhön IHKUn kanssa. Samalla siirretään inframallit vektoriformaatti-versioon. Hanketietojen ylläpidon tueksi otetaan käyttöön uusi käyttöliittymä. Lisäksi kehitetään uusi käyttöliittymä tiedostojen hallintaan, joka mahdollistaa selkeiden kansiorakenteiden näkymisen. Suomen Väylät -palveluun tuodaan päivitetyt ehdot, jotta projektit näkyvät siellä entistä paremmin. Lisäksi rataosoitevälin avulla määritetään tarkasti projektin sijainti, mikä on osa projektin hallintaa ja visualisointia.