Tämä sivu on tarkoitettu Tievelhon rajapintakäyttäjille, jotka hakevat tietoa Tievelhosta, luovat tietoa Tievelhoon tai päivittävät Tievelhon tietoja rajapintojen kautta.
Tievelhon tietorakenne
Velho-järjestelmän tietorakenne koostuu taustapalveluista eli eri rekistereistä ja palveluista. Rekisterit ja palvelut voivat koostua yhdestä tai useammasta tietokokonaisuudesta sekä niihin kuuluvista kohdeluokista. Tievelhossa hallittavat tiedot ovat hallintorekisterissä, kuntorekisterissä, liikennetietorekisterissä, luokitusrekisterissä, mittausrekisterissä, onnettomuusrekisterissä, päätösrekisterissä, rakennerekisterissä, sijaintipalvelussa, tiekohderekisterissä, toimenpiderekisterissä sekä varusterekisterissä. Edellä mainituissa rekistereissä voi olla yksi tai useampi tietokokonaisuus. Tietokokonaisuudesta käytetään swagger-dokumentaatioissa termiä ”nimiavaruus”. Kohdeluokkien tekniset nimet muodostuvat seuraavalla tavalla: <nimiavaruus>/<kohdeluokka>. Esimerkiksi rakennerekisteriin kuuluvan ”Jakava kerros”-kohdeluokan tekninen nimi on paallysrakennekerrokset/jakavat-kerrokset. Kohdeluokkien tekniset nimet näkyvät rekistereiden swagger-dokumentaatioissa (linkit luvussa ”REST-api rekisterirajapinnat”).
Alla olevassa taulukossa on listattuna Tievelhon kohdeluokat, sekä mihin tietokokonaisuuteen ja rekisteriin ne kuuluvat. Lisäksi taulukossa näkyy, onko kohdeluokka versioituva vai ei-versioituva. Versioituvuus vaikuttaa rajapintojen käyttöön. Versioituvuudesta on kerrottu sivulla Kohteiden elinkaaren hallinta.
Oheiseen taulukkoon on koottu tiedot kohdeluokkien temporaalisuudesta. Voit suodattaa taulukon tietoja kirjoittamalla tekstiä "Etsi"-kenttään.Tietokuvaus
Velhon tietokuvauksessa tietorakenne on jaoteltu tietokokonaisuuksittain. Tietokuvauksesta löytyy jokaisen kohdeluokan tietosisältö sekä tieto kenttien (avainten) pakollisuudesta ja kentän arvon tietotyypistä. Arvot voivat olla tietotyypiltään merkkijonoja, lukuja, totuusarvoja, avainluetteloita tai nimikkeistöjä. Nimikkeistö on kentälle annettava arvojoukko.
Rajapinnat
Latauspalvelu
Latauspalvelusta on ladattavissa etukäteen tuotettuja tietosisältöjä Velhossa hallittavista kohdeluokista ndjson-muodossa. Sen tarkoitus on tarjota tehokas tapa massatiedon käsittelyyn Velhon ulkopuolella. Reaaliaikaisen tai tarkemmin rajatun tiedon hakemiseen suositellaan hakupalvelua tai Velhon perusrekistereitä. Latauspalveluun tuotetaan tietosisällöt kerran vuorokaudessa aamuyöllä n. klo 03-04.
Latauspalvelussa kukin kohdeluokka on rajattu ELY-keskusten liikenne- ja infrastruktuurivastuualueiden jaottelun (ELY L-aluejako) mukaisesti. Kohteen tieosoite määrittää, mille ELY L-alueelle kohde kuuluu. Mikäli tieosoite (tai sijaintikokoelmallisilla kohteilla tieosoitteet) osuu useammalle ELY L-alueelle, kohde tuotetaan kaikkien kyseenomaisten alueiden lataustiedostoihin. ELY L-alueiden yksilöintiin käytetään alueet/ely -nimikkeistöä, joka on saatavilla metatietopalvelusta. Tästä nimikkeistöstä kaikki nimikkeet eivät ole L-aluejaossa mukana. ELY L-aluejako on seuraava:

Latauspalvelun dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/latauspalvelu/public/latauspalvelu-ohje-v3.md
Latauspalvelusta on toistaiseksi ladattavissa ainoastaan latauspäivänä voimassaolevat kohteet. Latauspalvelusta ei voi ladata sellaisia kohteita, joiden voimassaolo on päättynyt (esimerkiksi lakkautetut varusteet) tai jotka eivät vielä ole voimassa (esimerkiksi tulevat urakat).
Hakupalvelu
Hakupalvelu mahdollistaa hakujen tekemisen koko Velhon tietosisällöstä. Hakupalvelussa on käytössä kohdeluokkahaku ja tieosuushaku. Kohdeluokkahaku toimii Tievelhon käyttöliittymän tiekohdehaun kaltaisesti ja tieosuushaku käyttöliittymän tieosuushaun kaltaisesti.
Muut palvelut ja rekisterit tarjoavat omissa rajapinnoissaan rajoittuneemmat hakutoiminnallisuudet.
Hakupalvelun dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/hakupalvelu/public/index_v2.md
REST-api rekisterirajapinnat
REST-api rajapinnat tarjoavat toiminnallisuuksia kohteiden hakuun, luontiin, päivittämiseen, korjaukseen ja poistamiseen. Velhon rajapintojen yleisissä toimintaperiaatteissa on kerrottu Velhon rekistereiden toiminnallisuuksista yleisesti. Alla lueteltu Velhon eri rekistereiden Swagger dokumentaatiot. Tämän sivun luvussa ”Rajapintojen käyttö” on kerrottu rekistereiden REST-api rajapintojen käytöstä.
Velhon rajapintojen yleiset toimintaperiaatteet:
https://velho.vaylapilvi.fi/metatietopalvelu/public/rajapinnat.md
Sijaintipalvelu on muista rekistereistä poikkeava rekisteri, sillä siellä hallitaan kaikkien kohdeluokkien sijaintitietoa (yhteys muihin rekistereihin ”sijainti-oid” -tunnisteella) sekä kaikkea ominaisuustietoa kohdeluokista erotusalue, kaista, keskialue, levikkeet, luiska, ojan pohja, piennar, reuna-alue, tasanne, tiealueen poikkileikkauksen kaltevuustiedot, tiealueen poikkileikkauksen leveystiedot ja tieosa.
Velhon rekistereiden swagger dokumentaatiot:
Hallintorekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/kuntorekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Kuntorekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/kuntorekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Liikennetietorekisterin Swagger-dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/liikennetietorekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Luokitusrekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/luokitusrekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Mittausrekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/mittausrekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Onnettomuusrekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/onnettomuusrekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Päätösrekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/paatosrekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Rakennerekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/rakennerekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Sijaintipalvelun Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/sijaintipalvelu/doc/v3/swagger/index.html
Sijaintipalvelun Swaggerissa toiminnot otsikolla ”sijaintiominaisuus” koskevat sijaintipalveluun tallennettuihin kohdeluokkiin liittyviä rajapintakomentoja, kun taas otsikon ”sijainti” alla on lueteltuna yleisiä sijainteihin liittyviä rajapintatoimintoja (koskee kaikkia Tievelhon kohdeluokkia).
Tiekohderekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/tiekohderekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Toimenpiderekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/toimenpiderekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Varusterekisterin Swagger-dokumentaatio:
https://velho.vaylapilvi.fi/varusterekisteri/doc/v1/swagger/index.html
Lähetyspalvelu
Lähetyspalvelu on Väyläpilvessä toimiva palvelu, joka mahdollistaa tietojen massakäsittelyn tiedon ylläpitotarpeen ollessa uusien kohteiden luonti. Tiedon tallentamisen toimintaperiaate on sama kuin suorissa rekisterirajapintayhteyksissä. Erona on se, että yksittäisten kohteiden tallentamisen sijaan käyttäjä paketoi kohteiden tietosisällön ndjson-tiedostoksi, ja lähettää sen lähetyspalvelun käsiteltäväksi. Lähetyspalvelussa toimii erillinen käsittelijä, joka avaa lähetetyn ndjson-tiedoston ja alkaa rivi riviltä kutsua rekisterirajapintaa aivan kuten api-käyttäjä tekisi suoralla rekisterirajapintayhteydellä. Lähetyspalvelua käyttävän siis tarvitsee vain huolehtia siitä, että yhteys Väyläpilveen on toiminnassa vain ndjson-tiedostoa lähetettäessä. Käyttäjä voi myöhemmin tarkistaa lähetyksen tilan ja lähetyksen valmistuttua tilata raportin kohteiden käsittelystä. Esimerkiksi laajojen tieverkon kuntoon liittyvien mittausten ja inventointien tulosaineistot ovat tyypillisiä tietokokonaisuuksia, joiden tiedot kannattaa tallentaa Velhoon lähetyspalvelun avulla.
Lähetyspalvelun dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/public/index.md
Lähetyspalvelun Swagger-dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/doc/v1/swagger/index.html
Metatietopalvelu
Metatietopalvelu on keskitetty palvelu muiden palveluiden ja rekisterien hallinnoiman tietosisällön muodolle. Se sisältää kuvauksen Velhon tietosisällöstä OpenAPI 3 -standardimuodossa Velhoon integroituvia tai tietosisältöä muuten hyödyntäviä järjestelmiä varten. Metatietopalvelu tarjoaa myös mahdollisuuden validoida Velhoon tallennettavia JSON-objekteja ennen niiden vientiä rekistereiden rajapintoihin.
Metatietopalvelun dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/metatietopalvelu/public/index.
Rajapintojen käyttö
Rajapintojen käyttö tapahtuu API-tunnuksilla, joiden käyttöoikeudet vaihtelevat yleensä sen mukaan, onko käyttäjä Velhoon tallennetun tiedon tuottaja/toimittaja vai hyödyntäjä. Esimerkiksi ainoastaan Velhon tietoa hyödyntävien käyttäjien oikeudet voivat olla rajattu tietojen hakemiseen/lataamiseen Velhosta. Oikeudet tietojen tallentamiseen voivat myös vaihdella sen mukaan, onko API-tunnuksilla tarkoitus luoda Velhoon yksittäisiä kohteita tai muokata näiden tietoja vai tallentaa Velhoon suurempia tietoaineistoja esimerkiksi massainventoinneista. Lisäksi oikeudet voivat vaihdella eri ympäristöjen välillä. Käyttäjällä voi olla laajemmat oikeudet testiympäristöön (STG) ja suppeammat tuotantoympäristöön (PRD).
Tietojen hakeminen
Tievelhon tietosisältöä pystyy hakemaan latauspalvelun, hakupalvelun ja suoran REST-api rekisterirajapinnan kautta. Tiivistettynä erot tietojen haussa eri rajapinnoista välillä ovat seuraavat:
- Latauspalvelu tarjoaa tehokkaan tavan massatiedon käsittelyyn Velhon ulkopuolella. Tiedot päivittyvät latauspalveluun kerran vuorokaudessa. Latauspalvelu palauttaa kohteet ndjson-muodossa.
- Hakupalvelu mahdollistaa monimutkaiset hakulausekkeet yli koko Velhon tietosisällön. Hakupalvelu palauttaa tarvittaessa ainoastaan hakulausekkeessa määritellyt tietokentät. Tieto on reaaliaikaista.
- REST-api rekisterirajapinnat tarjoavat suoran yhteyden Velhon rekistereihin. Tieto on reaaliaikaista. Rekisterirajapinnat palauttavat kohteet ndjson-muodossa.
Latauspalvelu
Latauspalvelu tarjoaa rajapinnat
- saatavilla olevien kohdeluokkakohtaisten sisältöjen luettelointiin (rajapinta kohdeluokat)
- yksittäisen kohdeluokan sisältökuvauksen hakemiseksi (rajapinta kohdeluokka)
- kohdeluokkakohtaisen, ELY-jaotellun lataustiedoston hakemiseksi (rajapinta kohteet).
Rajapintakutsut näet latauspalvelun Swagger-dokumentaatiosta.
Rajapinta kohdeluokat listaa latauspalvelussa saatavilla olevat kohdeluokat.
Rajapinta kohdeluokka palauttaa kuvauksen kohdeluokan ladattavissa olevasta tietosisällöstä. Kuvaus sisältää tiedon kohteiden jaottelusta ELY L-aluejaon mukaisesti, kohteiden lukumäärästä kussakin lataustiedostossa sekä ajanhetkestä, jolloin sisältö on tuotettu latauspalveluun.
Rajapinta kohteet palauttaa annetun kohdeluokan kohteet ndjson-muodossa siten, että tiedoston jokainen rivi on itsenäinen, validi JSON-objekti. Kutsu tuottaa HTTP 307 -redirectin, eikä sitä voi sen takia käyttää Swagger-käyttöliittymässä. Jaotteluna on ELY L-aluejako, esimerkiksi ely/ely10.
HUOM! Tiedostoja ladattaessa ns. tarkka TLS-validointi (strict TLS validation) on mahdollisesti kytkettävä pois päältä, mikäli käytettävä työkalu tai kirjasto sitä käyttää. Tämä on Latauspalvelun taustalla toimivan järjestelmän tekninen rajoite, ja yhteys on tästä huolimatta turvallinen. Esim. curl
-työkalulla tämä tapahtuu antamalla -k
tai --insecure
-komentoriviparametri.
Hakupalvelu
Hakupalvelu tarjoaa yleiskäyttöiset lausepohjaiset kohdeluokka- ja tieosuushakutoiminnot koko Velhon tietosisällöstä hakemiseen. Kohdeluokkahaku kohdistuu yhteen tai useampaan kohdeluokkaan, ja palauttaa annettuja kriteereitä vastaavat kohteiden tiedot. Haettavien kohdeluokkien rakenne vastaa metatietopalvelussa määriteltyjä kohdeluokkia. Kohdeluokkahaun hakulausekkeessa on mahdollista rajata haun tuloksiin sisältyviä ominaisuustietoja joko ”palautettavat-kentat” tai ”poistettavat-kentat” -asetuksilla. Kohdeluokkahaussa tieto toimitetaan yksittäisinä kohteina, joilla on kullakin oma tunnisteensa eli OID. Välisijaintikokoelmallisilla kohteilla tiedot toimitetaan kokoelmaan kuuluvien yksittäisten sijaintien mukaan pilkottuina omiksi json-objekteikseen, joilla ominaisuustiedot ovat samat. Tieosuushaussa tulokset toimitetaan tieosoiteväleinä, joilla hakuehdoissa määritellyt ominaisuustiedot pysyvät muuttumattomina.
Rajapintakutsut näet hakupalvelun Swagger-dokumentaatiosta https://velho.vaylapilvi.fi/hakupalvelu/doc/v2/swagger/index.html.
Hakupalveluun tehtävä kysely annetaan JSON-objektina. Ohjeet hakulausekkeen muodostamiseen on esitetty hakupalvelun dokumentaatiossa https://velho.vaylapilvi.fi/hakupalvelu/public/index_v2.md.
Huom! Hakupalvelussa (kuten Velhon selainpohjaisen käyttöliittymän tieosuushaussakin) on voimassa tekninen rajoitus, joka sallii haun kohdistuvan enimmillään 25 000 tiekilometriin. Mikäli haluat hakutulokset koko tieverkolta, sinun on jaettava haku osiin vaihtamalla hakujen välissä jotakin hakuparametria (esim. tienumeron min- ja max-arvot).
REST-api rekisterirajapinnat
Jokainen Velhon perusrekisteri tarjoaa REST-api-rajapinnat, joista pystyy hakemaan Velhon tietosisältöä reaaliaikaisesti. Hakutuloksia ei pysty rajaamaan yhtä monipuolisesti kuin hakupalvelussa. Tulosjoukko on rajattavissa lähinnä aikaperusteisesti joko kohteiden voimassaolotietojen tai niiden tallentamisesta ja päivittämisestä muodostuneiden aikaleimojen perusteella. Sijaintiperusteinen haku on mahdollista niin, että sijaintipalvelun rajapinnasta haetaan tieosoitetta tai tieosuutta leikkaavien kohdeluokan kohteiden OID-tunnukset, jotka syötetään perusrekisterin rajapintaan kohdistettuun OID-tunnukseen perustuvaan kyselyyn. POST-kyselyn tulee sisältää kohteiden OID-tunnuksista muodostettu yksi JSON-muotoinen lista, jonka pituus saa olla enintään 1 048 576 (= 220) merkkiä. Kerralla haettavien kohteiden enimmäismäärä siis riippuu siitä, kuinka pitkiä OID-tunnuksia hakuun sisältyy. Jollakin kohdeluokilla OID-tunnukset voivat olla keskimäärin selvästi pidempiä kuin toisella. Velhon operointipalvelun kokemus on, että kerralla haettavissa olevien kohteiden määrä vaihtelee noin 15 000 ja 35 000 kohteen välillä. Koska Velhosta löytyvien kohteiden määrä on monessa kohdeluokassa useita kymmeniä tuhansia, suositellaan haku pilkkomaan sopivan kokoisiin osiin silloin, kun haku kohdistuu koko tieverkolle tai suurelle osalle sitä. Jos käyttäjälle riittää edellisen päivänä voimassa olleet tiedot koko tieverkolta, suositellaan latauspalvelun käyttöä.
Sijaintipalvelu
Sijaintipalvelu poikkeaa Velhon muista rekistereistä (ns. perusrekistereistä) sillä tavalla, että siellä hallitaan tiealueen poikkileikkaukseen kuuluvien kohdeluokkien tietojen lisäksi myös muiden rekistereiden sijaintitietoja. Sijaintipalvelun Swaggerissa (https://velho.vaylapilvi.fi/sijaintipalvelu/doc/v3/swagger/index.html) kohdeluokkakohtaiset rajapintakutsut on koottu ”sijaintiominaisuus”-otsikon alle ja kaikkien kohdeluokkien kohteiden sijainteihin liittyvät kutsut ”sijainnit”-otsikon alle. Yhdistävänä attribuuttina kohdeluokkien kohteiden ja niiden sijaintien välillä toimii sijainnin oma OID-tunniste (”sijainti-oid”), joka sisältää tiedot sijainnin tieosoitteesta sijaintitarkenteineen sekä sijainnin voimassaolosta. ”Sijainnit”-otsikon alle kootuissa rajapintapyynnöissä avain ”oid” viittaa juuri tähän sijainnin OID-tunnisteseen eikä kohdeluokan kohteen OID-tunnisteeseen. Sen sijaan kohdeluokkien kohteiden OID-tunnuksiin viitataan näissä pyynnöissä tai niiden vastauksissa avaimella ”viittaavat-kohteet” tai ”leikkaavat-kohteet”. Leikkaavien kohteiden OID-tunnuksia voidaan eri pyynnöillä hakea tieosakohtaisesti, tieosoitevälikohtaisesti joko antamalla välin alku- ja loppuosoitteet tai pistemäisen osoitteen, josta kohteiden OID-tunnuksia haetaan säteellä eli enimmäisetäisyyden perusteella.
Tiedon validointi
Ennen tiedon tallentamista Velhoon kukin lähetettävä json-objekti kannattaa validoida Velhon metatietopalvelun rajapinnassa. Palvelu palauttaa HTTP-koodin 200, jos objekti on Velhon tietomäärittelyjen mukainen. Jos objektissa on virheellisiä tai puuttuvia ominaisuustietoja, metatietopalvelu palauttaa virhekoodin 400 ja raportin havaituista virheistä. Metatietopalvelu ei kuitenkaan validoi kohdetta vertaamalla tätä johonkin Velhossa jo olevaan kohteeseen. Myös tieosoiteperusteinen validointi tapahtuu vasta kohdetta tallennettaessa. Metatietopalvelu ei siis palauta virhettä, jos tieosoitetta ei löydy tilannepäivämäärän mukaiselta tieverkolta, tai jos ei-versioituvan kohteen tapauksessa Velhosta löytyy jo samasta sijainnista saman kohdeluokan kohde samalla tai uudemmalla alkupäivämäärällä.
Metatietopalvelu (skeema)
Muokkaus- ja luontivarianttien JSON-objektit voi validoida Metatietopalvelun tarjoaman rajapinnan kautta. Metatietopalvelun rajapinta validoi kohteet ainoastaan skeemaan tehtyjen validointien perusteella. Validointikysely on seuraava:
POST /metatietopalvelu/api/v2/validoi/{nimiavaruus}/{nimi}/{variantti}
Kyselyyn annetaan kohteen tekninen nimi sekä variantti (muokkaus vai luonti). Muokkausvariantilla tarkoitetaan kohteen päivitystä. Pyyntönä on validoitava JSON-objekti. Onnistuneen validoinnin tuloksena rajapinta palauttaa kohteesta ns. normalisoidun version, eli saman objektin mutta kentät pakotettuina normaalimuotoihinsa ja ylimääräiset kentät poistettuina.
HUOM! Metatietopalvelu ei validoi virheellisesti kirjoitettuja valinnaisia kenttiä, koska se tulkitsee ne ylimääräisiksi ja poistaa ne. Koska JSON-objekti on validi ilman valinnaisia kenttiä, Metatietopalvelu ei palauta virhettä niiden puuttuessa. Täten luonnin tai päivityksen JSON-objektista saattaa jäädä puuttumaan valinnaisia kenttiä, jos avaimet on väärin kirjoitettu.
Epäonnistuneen validoinnin tuloksena on HTTP virhekoodi 400. Vastaussanomassa on kerrottu virheellinen arvo, sekä mitä sen tulisi skeeman mukaan olla.
Mikäli luonti- tai päivityspyynnössä rajapintaan yrittää lähettää skeeman vastaista JSON-objektia, palautuu HTTP virhekoodi 400 sekä "spec": "(spec-tools.core/spec {:spec (spec-tools.core/spec
-alkuinen vastaussanoma, jossa on kerrottu skeeman vastainen virhe JSON-objektissa.
Metatietopalvelun dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/metatietopalvelu/public/index.md
Metatietopalvelun Swagger-dokumentaatio: https://velho.vaylapilvi.fi/metatietopalvelu/doc/v2/swagger/index.html#/
Rekisterikohtaisissa rajapinnoissa olevat validoinnit
Ei-versioituvien kohteiden tallennuksessa on tavallista, että Velhon rekisterirajapinta validoi tallennettavan kohteen vertaamalla tätä Velhossa jo oleviin kohteisiin. On siis mahdollista, että Velhossa oleva kohde estää tiedon tallentamisen ristiriitaisen sijainti- ja voimassaolotiedon perusteella. Mikäli tallennettavan kohteen alkupäivämäärä on sama tai aiempi kuin Velhossa olevan kohteen, ja kohteilla on sama sijainti, Velho ei salli kohteen tallentamista vaan palauttaa virheen. Välimäisissä kohdeluokissa virheen perusteeksi riittää, että kohteet leikkaavat toisiaan vähintään 1 metrin matkalta. Virhesanoma on tällöin muotoa "Luotavan kohteen sijaintia leikkaa joku toinen voimassaololtaan ongelmallinen kohde 1.2.246.578
… …kohteen alkaen xxxx-xx-xx"
, jossa xxxx-xx-xx on Velhossa olevan kohteen alkupäivämäärä. Joissakin kohdeluokissa sama sijainti voidaan kuitenkin sallia, mikäli kohteen sijaintitarkenne tai muu tietty ominaisuustieto poikkeaa Velhossa olevan kohteen vastaavasta tiedosta. Esimerkiksi tien päällystettä edustavassa sidottujen päällysrakenteiden kohdeluokassa sallitaan sama sijainti silloin, kun kohteet edustavat eri päällystekerroksia. Mittaustiedoille taas on tyypillistä, että samaan sijaintiin samalla sijaintitarkenteella voidaan tallentaa samaan aikaan voimassa olevia tuotanto- ja kontrollimittaustietoja.
Muut rekisterirajapinnan palauttamat sijaintivirheet koskevat sekä versioituvia että ei-versioituvia kohdeluokkia ja liittyvät tieosoitteiden voimassaoloon:
- Kohteen sijaintitarkenne on väärin, esim.
{"kasittely":"uusi","validi":true,"rivinumero":2,"tallennus":{"virheviesti":{"virheet":[{"puuttuvat":["puoli"],"sijaintitarkenne":["reuna-alueet"],"virhe":"Kohteelta puuttuu pakollinen sijaintitarkenne","kaikki-oltava":["puoli"]},{"ylimaaraiset":["reuna-alueet"],"sijaintitarkenne":["reuna-alueet"],"virhe":"Kohteella on ylimääräisiä sijaintitarkenteita","vain-yksi-oltava":[],"kaikki-oltava":["puoli"]}],"viesti":"Luotava varuste ei ole validi"},"tulos":"virhe","palvelukutsun-statuskoodi":400}}
- Kohdeluokan sijaintitarkenteelle on määritelty validointisääntö. Kohteelta voidaan edellyttää tietyt pakolliset sijaintitarkenteet. Lisäksi voidaan sallia ylimääräisiä sijaintitarkenteita ja kieltää tiettyjä sijaintitarkenteita. Tiedot sijaintitarkenteiden validointisäännöistä on dokumentoitu kohdeluokan Open API 3 – muotoiseen tietokuvaukseen, jota voi tutkia esimerkiksi metatietopalvelun Swaggerissä (https://velho.vaylapilvi.fi/metatietopalvelu/doc/v2/swagger/index.html#/metatiedot/get_metatietopalvelu_api_v2_metatiedot_kohdeluokka__nimiavaruus___nimi_)
- Kohteelle ei löydy geometriaa, esim.
{"sijainnit":[{"viittaavan-kohteen-voimaantulopvm":"2021-11-02","alkuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":21},"sijaintitarkenne":{"kaistat":["kaista-numerointi/kanu11"]},"viittaava-kohde":"1.2.246.578.4.5.3.3119341326.2007682771","loppuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":52}}],"lisatiedot":[{"virhevastauksen-osoite":{"alkuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":21},"sijaintitarkenne":{"ajoradat":["ajorata/ajr0"]},"loppuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":52}},"kysytty-osoite":{"viittaavan-kohteen-voimaantulopvm":"2021-11-02","alkuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":21},"sijaintitarkenne":{"kaistat":["kaista-numerointi/kanu11"]},"tunniste":"1886441217","viittaava-kohde":"1.2.246.578.4.5.3.3119341326.2007682771","loppuosoite":{"tie":17487,"osa":1,"etaisyys":52}},"vkm-virheet":[{"virhekoodi":2,"virheviesti":"Annetuilla parametreilla ei löydy tietoja","yksityiskohdat":"Annetuilla parametreilla löytyi piste mutta tällä ei ole geometriaa (piste/alkupiste). "},{"virhekoodi":2,"virheviesti":"Annetuilla parametreilla ei löydy tietoja","yksityiskohdat":"Annetuilla parametreilla löytyi piste mutta tällä ei ole geometriaa (loppupiste). "}],"kohdepaiva":null,"tilannepaiva":"2021-01-20"}]}
- Velhon tarkistaa Viitekehysmuuntimesta (VKM), että annetulla sijainnin tilannepäivämäärän mukaiselle tieosuudelle löytyy sen tieosoitteita vastaava keskilinjageometria. Jos tilannepäivämäärän mukaiselta tieosoiteväliltä on lakkautettu tieosuuksia tilannepäivämäärän jälkeen eikä geometriaa ole enää saatavilla VKM:sta, Velho palauttaa tällaisen virheen. Tämän esimerkin virhesanoma kertoo, että kyseinen tieosuus on lakkautettu koko matkaltaan eikä tietoa ole mahdollista tallentaa sille.
- Kohdetta ei ole kyetty tallentamaan lakkautetun tieosuuden vuoksi, esim.
{"sijainnit":[{"viittaavan-kohteen-voimaantulopvm":"2022-05-23","alkuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3137},"sijaintitarkenne":{"pientareet":["piennar-numerointi/pinu08"]},"viittaava-kohde":"1.2.246.578.4.5.3.2384741175.257683542","loppuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3975}}],"lisatiedot":[{"mahdolliset-sijainnit":[{"alkuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3386},"keskilinjageometria":{"coordinates":[lista TM35-koordinaattipareista],"type":"MultiLineString"},"loppuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3985}}],"lakkautetut-sijainnit":[{"alkuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3137},"lakkautuspvm":"2023-11-30","keskilinjageometria":{"coordinates":[lista TM35-koordinaattipareista],"type":"MultiLineString"},"loppuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3376}}],"pyydetty-sijainti":{"viittaavan-kohteen-voimaantulopvm":"2022-05-23","alkuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3137},"sijaintitarkenne":{"pientareet":["piennar-numerointi/pinu08"]},"loppuosoite":{"tie":8890,"osa":4,"etaisyys":3975}}}]}
- Tieosasta 8890/4 on lakkautettu osuus tilannepäivämäärän mukaiseen etäisyyteen 3376 asti. Virheraportti ilmoittaa, että kohteen tallentaminen on kuitenkin mahdollista tieosuudelle, jonka nykyinen tieosoiteväli on 8890/4/3386-3985.
Tiedon luonti
Tievelhon tietosisältöä pystyy luomaan suoran REST-api rekisterirajapinnan ja lähetyspalvelun kautta.
REST-api rekisterirajapinnat
Tievelhoon pystyy luomaan uusia kohteita kohdeluokkakohtaisten REST-api rajapinnat kautta POST-metodilla. Luonnissa pyyntönä on kohteen validi JSON-objekti.
Osa kohdeluokille annettavista tietokentistä on pakollisia ja osa valinnaisia. Kentän pakollisuuden näkee Velhon tietokuvauksesta. Pakolliset kentät tulee olla aina mukana JSON-objektissa tietojen päivityksessä. Osalle pakollisista kentistä voi antaa arvoksi null. Sallitut arvot ja tietotyypit ovat näkyvissä Velhon tietokuvauksessa. Valinnaisia kenttiä ei tarvitse lähettää JSON-objektissa, ellei niille anneta arvoa.
Versioituvalla kohdeluokalla ensimmäisen version voimassaolon alku on aina sama kuin alkaen ja version voimassaolon loppu on päättyen. Velho asettaa nämä automaattisesti luonnissa eikä niitä tarvitse luonnissa antaa erikseen.
Ei-versioituvien kohteiden luonnissa, kun samassa tieosoitteessa oleva kohde korvataan toisella, Velho päättelee sijaintitietojen ja ominaisuustietojen perusteella vanhojen tietojen lakkauttamisen. Se pilkkoo ja historioi automaattisesti mahdollisen alle jäävän tiedon.
Onnistuneen luonnin vastauksena on luotu kohde ndjson-muodossa. Järjestelmä generoi kohteelle OID-tunnuksen ja palauttaa sen vastaussanomassa. Lisätietoja pyynnössä olevan JSON-objektin validoinnista on tämän sivun luvussa ”Tiedon validointi”.
Uuden kohteen luonti kohdeluokkaan
POST /{rekisteri}/api/v1/kohde/{nimiavaruus}/{kohdeluokka}
Luo uuden kohteen. Pyyntönä on kohteen validi JSON-objekti.
Lähetyspalvelu
Lähetyspalvelu on käytettävissä tiedon luontiin rakenne- ja toimenpiderekisteriä ja hallintorekisteriin kuuluvaa ”hallinnollinen alue”-kohdeluokkaa lukuun ottamatta.
Tiedon luonnissa eli uuden tiedon tallentamisessa Velhoon lähetyspalveluun lähetettävän ndjson-tiedoston sisältö vastaa täysin rekisterirajapintaan lähetettävän pyynnöön ”body”-osiota. Tätä pyyntöä kuitenkin edeltää kaksi vaihetta, joilla avataan yhteys lähetyspalveluun ja osoitetaan Väyläpilven käsittelijälle mitä kohdeluokkaa pyyntö koskee. Prosessin vaiheet ovat:
- POST-pyynnöllä avataan yhteys lähetyspalvelun käsittelijään, jolle kerrotaan samalla mitä kohdeluokkaa halutaan päivittää. Käsittelijä vastaa pyyntöön antamalla yhteydelle yksilöidyn lähetystunnisteen sekä URL-osoitteen, johon ndjson-tiedosto tulee lähettää.
- Tiedosto lähetetään annettuun URL-osoitteeseen PUT-pyynnöllä.
- Käsittelijältä kysytään lähetyksen käsittelyn tilaa GET-pyynnöllä. Tähän pyyntöön liitetään lähetystunniste.
- Lähetyksen tilan ollessa
"kaikki-tallennettu-onnistuneesti"
,"osa-tallennettu-onnistuneesti"
tai"kaikki-tallennukset-epaonnistuneet"
, käsittelijältä pyydetään raportti GET-pyynnöllä. Raportti sisältää lähetettyä tiedostoa vastaavat rivinumerot, onnistuneesti tallennettujen kohteiden osalta näille muodostuneet OID-tunnukset ja virheellisten kohteiden osalta tarkemmat tiedot virheistä. Virheraportti vastaa muodoltaan rekisterirajapinnasta saatavaa virhesanomaa silloin, kun kohteen tallennus ei ole onnistunut.
Lähetyspalvelua käyttäville suositellaan, että OID-tunnukset sisältävä raportti otetaan talteen myös lähetyksistä, jotka ovat päätyneet tilaan ”kaikki-tallennettu-onnistuneesti”. Muodostunut OID-tunnus on vahvistus siitä, että kohde on generoitunut Velhon tietokantaan.
Dokumentaatiosivulla prosessi on dokumentoitu HTTPie syntaksilla. Pyynnöt on käännetty CURL-muotoisiksi alla olevaan taulukkoon. Esimerkissä
- xxxxx on aiemmin haettu autorisaatio-token
- yyy-yyy-yyy on pyynnön (1) vastauksena saatu lähetystunniste
- https://lahetyspalvelu.testivaylapilvi.fi.s3.eu-west-1.amazonaws.com/zzzzz on pyynnön (1) vastauksena saatu URL-osoite
- C:/data/ojan_pohjat.ndjson on lähetettävän ndjson-tiedoston hakemistopolku
Pyyntö | HTTPie | CURL |
---|---|---|
1 | http https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/laheta kohdeluokka=tiealueen-poikkileikkaus/ojan-pohjat "Authorization: Bearer xxxxx" | curl -X POST https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/laheta -H "Content-Type: application/json" -H "Authorization: Bearer xxxxx" -d "{\"kohdeluokka\":\"tiealueen-poikkileikkaus/ojan-pohjat\"}" --output - --compressed |
2 | http --verify=no PUT "https://lahetyspalvelu.testivaylapilvi.fi.s3.eu-west-1.amazonaws.com/zzzzz" < C:/data/ojan_pohjat.ndjson | curl -X PUT -k -T "C:\data\ojan_pohjat.ndjson" "https://lahetyspalvelu.testivaylapilvi.fi.s3.eu-west-1.amazonaws.com/zzzzz" |
3 | http -F https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/tila/yyy-yyy-yyy "Authorization: Bearer xxxxx" | curl -X GET "https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/tila/yyy-yyy-yyy" -H "Authorization: Bearer xxxxx" --output - --compressed |
4 | http -F https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/raportti/yyy-yyy-yyy "Authorization: Bearer xxxxx" | curl -X GET "https://apiv2stgvelho.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/api/v1/raportti/yyy-yyy-yyy" -H "Authorization: Bearer xxxxx" --output - --compressed |
Vastaavat pyynnöt CURL-muodossa ovat PUT-pyyntöä lukuun ottamatta nähtävillä myös lähetyspalvelun Swaggerissä: https://velhostaging.testivaylapilvi.fi/lahetyspalvelu/doc/v1/swagger/index.html
Esimerkki kuivatusinventoinnissa tai kunnostusurakan yhteydessä inventoitujen kaistavaurioiden tallentamisesta lähetyspalvelulla:
Lähetyspalvelun edellyttämä ndjson-tiedosto koostuu samanlaisista json-objekteista kuin REST-rajapintaan tallennettavat kohteet.

Ennen lähetyspalveluun vientiä JSON-muotoiset kohteet muutetaan NDJSON-muotoon poistamalla rivinsiirrot objektien sisältä. NDJSON-tiedostossa sisältö on muuten täysin sama, mutta kohteet erotetaan toisistaan rivinsiirrolla, ja esimerkiksi pilkkua ei kohteiden välillä käytetä. Tässä kaistavaurioiden esimerkissä siis samaan lähetyspalveluun lähetettävään tiedostoon on sisällytetty kaikki kaistavauriot, jotka on havaittu samassa inventointitapahtumassa (inventointitapahtuman OID-tunnus 1.2.246.578.8.4.2529347381.2945883666):


Ylläoleva esimerkki ladattavana ndjson-tiedostona:
lahetyspalvelu_esimerkki_kaistavaurio.txt
Tietojen päivittäminen
Tievelhossa versioituvien kohdeluokkien kohteiden tietoja voidaan päivittää REST-API-rajapinnan kautta PUT-metodilla. Tällöin kohteelle syntyy uusi versio annetulla version voimassaolon alkupäivämäärällä ja muuttuneilla tiedoilla. Aikaisempi versio saa tällöin version päättymispäivän uuden version voimassaolon alkupäivämäärästä. Ei-versioituvia kohdeluokkia ei voi päivittää, sillä niiden elinkaarta ei hallita versioinneilla.
Päivityksessä pyyntönä on kohteen validi JSON-objekti, joka sisältää muuttuneet tiedot. HUOM! Myös muuttumattomat kentät on lähetettävä JSON-objektissa, ei pelkästään muuttuneita tietoja. Päivitettävän kohteen OID-tunnus on välitettävä sekä JSON-objektissa että rajapintakyselyssä.
Osa kohdeluokille annettavista tietokentistä on pakollisia ja osa valinnaisia. Kentän pakollisuuden näkee Velhon tietokuvauksesta. Pakolliset kentät on aina oltava mukana JSON-objektissa tietojen päivityksessä. Valinnaisia kenttiä ei tarvitse lähettää JSON-objektissa. Tietojen häviämisen välttämiseksi päivitys suositellaan kuitenkin tehtävän siten, että:
- Kohteen tiedot haetaan ensin GET-metodilla REST-apin kautta (ks. edellinen luku ”Tietojen hakeminen”).
- Haettua JSON-objektia muokataan päivittyneillä tiedoilla (kenttä lisätään tai kentän arvoa muutetaan).
- Muokattu JSON-objekti lähetetään PUT-metodilla REST-api-rajapintaan.
Versioituville kohdeluokille voidaan myös luoda uusi versio kahden version väliin siten, että annettu version voimassaolon alkupäivämäärä asettuu haluttuun väliin. Velho asettaa väliversiota ennen olevan version päättymispäivän sekä väliversion päättymispäivän automaattisesti.
Kohteen päivittäminen
PUT /{rekisteri}/api/v1/kohteet
Mitatun geometrian tapauksessa noudatetaan seuraavaa logiikkaa päivityksessä:
- Jos päivityssanomassa on annettu mitatun geometrian OID-tunnus (kenttä: ”mitattugeometria-oid”), se asetetaan uuden version mitatun geometrian OID-tunnukseksi. Velho tarkistaa, että kyseisellä OID-tunnuksella löytyy geometria sijaintipalvelusta ja palauttaa virheen, jos sellaista ei löydy. Tarkistusta ei kuitenkaan suoriteta, jos OID-tunnus on sama kuin edellisen version mitatun geometrian OID-tunnus.
- Jos päivityssanomassa on annettu mitattu geometria (kenttä ”mitattugeometria”), se tulee uuden version mitatuksi geometriaksi.
- Jos päivityssanomassa on molemmat sekä ”mitattugeometria” että ”mitattugeometria-oid”, tällöin ensimmäinen jätetään huomiotta ja jälkimmäinen eli mitatun geometrian OID-tunnus tallentuu uudelle versiolle. Tulevaisuudessa tällainen päivityssanoma, jossa on molemmat kentät, aiheuttaa virheen ja koko kohteen päivitys epäonnistuu.
- Jos päivityksessä ei ole kumpaakaan kenttää ”mitattugeometria” tai ”mitattugeometria-oid”, uudelle versiolle ei aseteta mitattua geometriaa ollenkaan. Tätä voidaan käyttää silloin, kun kohteen mitattu geometria on jostain syystä muuttunut (esim. tieosoitemuutoksen seurauksena) eikä uutta mitattua geometriaa ole tiedossa.
Tietojen lakkauttaminen
Tievelhossa kohdeluokkien kohteiden tietoja voidaan lakkauttaa REST-API-rajapinnan kautta PUT-metodilla.
Versioutuvan kohdeluokan kohteen lakkauttaminen
Lakkauttaessa versioutuvan kohteen tulee antaa kohteen OID-tunnus ja lakkautuspäivämäärä. Lakkautuspäivämäärän tulee olla vähintään kaksi päivää myöhempi kuin olemassa olevan uusimman version alkupäivämäärä, jotta lakkautuksessa syntyvälle yhden päivän pituiselle versiolle jää tilaa. Esim. jos kannassa uusimman kohteen version alku on 2024-10-01, aikaisin mahdollinen lakkautuspäivämäärä on 2024-10-03.
Lakkautuksessa järjestelmä luo automaattisesti uuden version lakkautettavalle kohteelle. Tässä uudessa versiossa tiekohteen tila on TT06 (Tiekohde purettu maastosta ja poistettu lopullisesti käytöstä), ja version pituus on 1 päivä, eli version voimassaolo alkaa lakkautuspäivämäärästä miinus 1 päivä.
Lakkautuksessa voidaan myös antaa muutoksen lähteen OID-tunnus (”muutoksen-lahde-oid”) sekä sopivat varustetoimenpiteet pistemäisille varusteille.
Lakkautuksen pyyntö tulee olla validi JSON-objekti, joka sisältää lakkautuksessa vaadittavat tiedot.
PUT /{rekisteri}/api/v1/lakkauta
Liikennemerkin lakkautus Liikennemerkin_lakkautus_esimerkki.txt
Ei versioituvan kohdeluokan kohteen lakkauttaminen
Ei-versioituja kohteita lakkautetaan sijaintiväliä hyödyntäen. Lakkautuksessa rajapinta etsii sijaintipalvelusta kohdeluokan leikkaavat sijainnit sijaintivälin perusteella. Jos kohdeluokan kohde on kokonaisuudessaan sijaintivälillä, se lakkautetaan kokonaan. Muuten se pilkkoutuu useammaksi kohteeksi. Jos kohteelle on annettu sijaintitarkenne, se on annettava, ellei haluta lakkauttaa kaikkia kohteita sijaintivälillä sijaintitarkenteesta riippumatta. Lisäksi joillakin kohdeluokilla on lakkautuksen yhteydessä annettava tyyppi tai numerointi, joita käytetään lakkautuksen rajaamiseen. Erikoistapaukset löytyvät rekisterikohtaisista Swaggereista.
Kohteen lakkauttamisessa sijaintivälillä on annettava seuraavat tiedot:
- kohdeluokka (tietokokonaisuus/kohdeluokka),
- tieosoiteväli,
- lakkautuspäivämäärä,
- mahdollinen sijaintitarkennetieto,
- erikoistapauksissa: tyyppi tai numerointi.
Lakkautuksessa pyyntönä on kohteen validi JSON-objekti, joka sisältää lakkautuksessa vaadittavat tiedot.
Päätösrekisteri, Rakennerekisteri, Luokitusrekisteri, Liikennetietorekisteri
PUT /{rekisteri}/api/v1/lakkauta-tieosoitevalilla
Varusterekisteri, Tiekohderekisteri, Toimenpiderekisteri
PUT /{rekisteri}/api/v1/kohteet/lakkauta-tieosoitevalilla
ESIMERKKI-JSON: Ei Versioituvan kohdeluokan lakkautus .
{
Pakolliset kentät
”kohdeluokka”: ”tietokokonaisuus/kohdeluokka”,
”alkuosoite”: {
”tie”:3,
”osa”:110,
”etaisyys”:100
},
”loppuosoite”: {
”tie”:3,
”osa”:110,
”etaisyys”:150
},
”lakkautuspaivamaara”: ”2024-11-10”,
Lisäksi sijaintitarkenne, jos se on annettu lakkautettavalle kohteelle
”sijaintitarkenne”: {}
}
Erikoistapaukset:
Sijaintipalvelun tiealueen-poikkileikkauksen kohdeluokille (Pientareet, kaistat, luiskat, ojan-pohjat, tasanne ja reuna-alueet) annetaan lisäksi numerointi avain ja arvo.
Rakennerekisterin kohdeluokalle sidotut päällysrakenteet tulee antaa sidotus-paallysrakenteen-tyyppi-avain ja arvo. Sekä kohdeluokalle Kantavat kerrokset tulee antaa kantavan-kerroksen-tyyppi-avain ja arvo.
Esimerkki JSON
Sidotut-paallysrakenteet lakkauta-tieosoitevalilla.txt
Kantavat-kerrokset lakkauta-tieosoitevalilla.txt
Luiskat lakkauta-tieosoitevalilla.txt
Pintaukset lakkauta-tieosoitevalilla.txt
Valaistukset lakkauta-tieosoitevalilla.txt
Tiedon korjaaminen ja poistaminen
Tiedon korjaamiseen ja poistamiseen on syytä vain silloin, kun Velhossa olevan tiedon havaitaan olevan virheellistä. On huomioitava, että kohteen (esim. varuste) poistaminen sen fyysisestä ympäristössä (esim. tien piennar tai luiska) ei tarkoita sen poistamista Velhosta, vaan tällöin kohde lakkautetaan. Mikäli Velhossa havaitaan olevan virheellistä tietoa, tulee siitä tehdä ilmoitus Tiestötukeen tiestotuki@vayla.fi.
Tukipyynnön lähettämisen jälkeen Velhon operointipalvelu tarkistaa tilanteen Velhossa, toteuttaa korjaus- tai poistotoimenpiteen ja vastaa pyynnön lähettäjälle.
Yleisimmät rajapinnan palauttamat virheet
Alla on listattu yleisimmät Tievelhon rajapintojen käytössä esiintyvät HTTP virhekoodit.
400 Bad Request
Pyyntö on clientin päässä virheellinen (esim. JSON-objekti validointien vastainen), eikä rajapinta pysty käsittelemään pyyntöä.
401 Unauthorized
Käyttäjän tai järjestelmän tulee autentikoitua. Lisätietoja autentikoinnista Ulkoisten rajapintojen käyttöohjeessa.
403 Forbidden
Käyttäjällä tai järjestelmällä ei ole oikeuksia kyseiseen toimenpiteeseen. Ole tarvittaessa yhteydessä Velhon tukisähköpostiin velhotuki@vayla.fi oikeuksien lisäämiseksi.
404 Not Found
Kohdetta ei löydy. Kohde on joko poistettu, tai haettu kohde ei ole kyseisen palvelun vastuulla.
413 Request Entity Too Large
Pyynnössä lähetetty JSON-objekti on liian suuri. Virhe voi tulla esimerkiksi silloin, kun hakupyyntöön on sisällytetty liian monen kohteen OID-tunnukset.
500 Internal Server Error
Sisäinen palvelinongelma. Pyyntö ei ole mennyt läpi ja se kannattaa tehdä hetken kuluttua uudelleen.
501 Not Implemented
Kyseistä metodia ei ole toteutettu.
502 Bad Gateway
Hetkellinen häiriö palvelimella. Pyyntö ei ole mennyt läpi ja se kannattaa tehdä hetken kuluttua uudelleen.
503 Service Unavailable
Palvelin on hetkellisesti pois käytöstä esimerkiksi huoltokatkon vuoksi.
504 Gateway Timeout
Aikakatkaisu. Pyyntö on saattanut virheilmoituksesta huolimatta mennä läpi. Aikakatkaisu saattaa johtua useammasta samanaikaisesta pyynnöstä tai häiriöstä palvelimella. Toistuvista aikakatkaisu-virheilmoituksista tulee ilmoittaa Tiestötuen tukisähköpostiin tiestotuki@vayla.fi.