Yleistä

Projektivelhon aineistoja on mahdollista hyödyntää monilla tavoilla riippuen asiantuntijan käyttötarpeesta. Oheiseen taulukkoon on koostettu muutamia yleisimpiä käyttötarpeita sekä niihin soveltuvat Väyläviraston järjestelmät.

Alle on kuvattu järjestelmäkohtaisesti, mihin käyttötarkoituksiin kyseinen järjestelmä soveltuu tietojen hyödyntämisen kannalta.

Projektivelho

Projektivelho on tie-, rata- ja vesiväyläsuunnitelmien keskitetty suunnitelma- ja toteuma-aineistojen tietovarasto.

Järjestelmä soveltuu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Projektien ja projektijoukkojen tarkastelu karttanäkymässä, mikäli niille on määritelty sijaintitiedot
  • Soveltuu hakuihin, kun projektin tai projektijoukon nimi on tiedossa.
    • Hanketietojen haku on ohjeistettu tarkemmin erillisellä ohjesivulla
  • Projektien suodattaminen seuraavien ominaisuustietojen perusteella: väylämuoto, vaihe, tila, tilaaja tai vastuuhenkilö.
  • Projektin aineistojen, esimerkiksi suunnitelmapiirroksien tai raporttien, tarkastelu
    • Aineistot löytyvät projektien toimeksiantojen alta, mikäli niitä on lisätty sinne. Aineistoja on myös mahdollista ladata omalle koneelle. 

Tievelho

Tievelho on perustietovarasto tieverkon infrasta, kunto- ja mittaustiedoista, rajoituksista ja päätöksistä sekä luokitustiedoista.

Lisätietoja Tievelhon hyödyntämisestä on koostettu erilliselle ohjesivustolle.

VäyläMappi

VäyläMappi on Väyläviraston Extranet-karttapalvelu, joka on kehitteillä oleva kokoava karttapalvelu viraston sisäiseen ja sidosryhmien käyttöön. VäyläMapissa on laajempi aineistovalikoima, sillä se sisältää Suomen Väylien avoimien aineistojen lisäksi julkisia (ei avoimia) sekä muiden toimijoiden aineistoja.

Palvelu soveltuu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Projektivelhon vaihekohtaisten projektien tarkastelu tietyllä alueella
    • Huom. näitä ei löydy Suomen Väylistä, koska aineistot eivät ole avoimia
  • Projektien tarkastelu muiden paikkatietoaineistojen, kuten tiestötietojen tai valmiiden teemakarttojen, kanssa
  • Vaihekohtaisten projektien lataaminen omalle koneelle
    • Navigoi Valitut tasot -välilehdelle ja valitse tason kohdalta kolmen pisteen takaa ”Lataa aineisto”
  • Projektin OID-tunnuksen kopiointi, jonka perusteella voi hakea projektia Projektivelhon pikahaulla ja pääset tarkastelemaan kaikkia projektin ominaisuustietoja sekä siihen liittyviä muita hanketietoja
  • Karttatulosteiden tekeminen pdf- tai png-formaatissa
  • Omien paikkatietoaineistojen tuonti ja tarkastelu VäyläMapin tasojen kanssa

Suomen Väylät

Suomen Väylät on Väyläviraston avoimen datan paikkatietoaineistoihin perustuva karttapalvelu. Karttapalvelu ei edellytä kirjautumista ja se on kansalaisten, sidosryhmien ja viranomaisten käytettävissä.

Palvelu soveltuu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Projektivelhon käynnissä olevien hankkeiden sekä toteutukseen tähtäävien suunnitelmakohteiden tarkastelu kartalla tietyllä alueella
    • Huom. Suomen Väylissä ei ole kaikkia Projektivelhossa olevia kohteita. Tietojen siirtyminen Suomen Väyliin on kuvattu seuraavalla ohjesivulla. VäyläMapista löytyy kaikki Projektivelhossa olevat kohteet vaihekohtaisesti.
  • Em. hankkeiden tarkastelu muiden avoimien paikkatietoaineistojen, kuten tiestötietojen tai valmiiden teemakarttojen, kanssa
  • Em. hankkeiden tai palvelun avoimien aineistojen lataaminen omalle koneelle
  • Em. hankkeiden OID-tunnuksen kopiointi, jonka perusteella voi hakea projektia Projektivelhon pikahaulla ja pääset tarkastelemaan kaikkia projektin ominaisuustietoja sekä siihen liittyviä muita hanketietoja

Analytiikkaportaali

Analytiikkaportaali on Väyläviraston Extranet-palvelu. Se sisältää Projektivelhon tiedoista luotuja Tableau-raportteja, jotka soveltuvat hanketietojen hakemiseen Projektivelhoa edistyneemmillä suodatustoiminnoilla. Tässä osiossa keskitytään Suodatus-työkirjan hyödyntämiseen.

Palvelu soveltuu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Suodatus-työkirjassa projekteja voi hakea vaiheen, vastuuhenkilön, väylämuodon, projektin tilan, tilaajaorganisaation, toteutuksen kustannusarvion, tienumeron, projektin alkamis- ja päättymispäivän perusteella sekä kunta tai maakuntakohtaisesti
    • Suodatetut kohteet päivittyvät samalla työkirjan karttaikkunaan
  • Suoraan projektin tai hankkeen nimellä
  • Projektien suodattaminen ja tarkasteleminen kartalla

Analytiikkaportaalin toiminnallisuuksia on kuvattu tarkemmin erillisellä sivustolla.

Palju

Väyläviraston Palju-järjestelmä on tarkoitettu Väylän kirjautumista vaativan datan julkaisua ja lataamista varten. Järjestelmään pääset Extranet-palvelusta.

Järjestelmä soveltuu sellaisten aineistojen lataamiseen, joita ei ole saatavilla avoimilta rajapinnoilta tai Suomen Väylistä.

Aineiston välitysalusta (AVA)

Väyläviraston Aineiston välitysalusta on tarkoitettu Väyläviraston avoimien aineistojen tallentamiseen ja jakamiseen. Lisätietoja Avoimesta datasta on kerrottu tarkemmin Väyläviraston nettisivuilla.

Järjestelmästä on saatavilla samat Projektivelhon hanketiedot, jotka ovat näkyvillä Suomen Väylät -karttapalvelussa.

Valtion liikenneväylien suunnittelu (ent. HASSU-järjestelmä)

Valtion liikenneväylien suunnittelu on kansalaisten, sidosryhmien ja viranomaisten välinen maanteiden ja rautateiden lakisääteisten suunnitelmien vuorovaikutuskanava.

Palvelu soveltuu hankkeiden etenemisen ja vuorovaikutustilaisuuksien tarkasteluun. Palvelu sisältää vain lakisääteiset yleis-, tie- ja ratasuunnitelmat.

Paikkatietosovellukset (esim. QGIS)

Karttojen laatimista ja paikkatietoanalyysejä varten Projektivelhon aineistoja saa käyttöön Väyläviraston avoimien rajapintojen kautta tai ladattua erikseen Palju-järjestelmästä, jos aineisto ei ole avoimesti saatavilla. Avoimia aineistoja voi ladata paikkatietomuodossa myös Suomen Väylät tai AVA-palvelusta.

Tiestötietoja voi tarvittaessa ladata Tievelhosta csv-formaatissa tai suoraan paikkatietona geojson-formaatissa tai rajapinnasta.

Avoimet rajapintaosoitteet löytyvät Väyläviraston sivustolta https://vayla.fi/vaylista/aineistot/avoindata/rajapinnat.

Sivustolla on ohjeet sekä videona että pdf-tiedostona, joissa näytetään, kuinka rajapinnat saadaan käyttöön QGIS-paikkatietosovelluksessa.

WMS vai WFS rajapinta?

Väyläviraston tarjoaa avoimia rajapintoja sekä WMS- että WFS-formaatissa. Yksinkertaistetusti voit valita rajapinnan seuraavien tarpeiden perusteella:

  • Väyläviraston avoin WMS: Soveltuu aineistojen katseluun
  • Väyläviraston avoin WFS: Soveltuu aineistojen analysointiin ja visualisointien muokkaamiseen

Rajapintojen kautta on saatavilla paljon aineistoa. Usein ei ole tarve tarkastella koko Suomen alueelta aineistoja vaan rajapintojen aineistoja voi suodattaa ennen QGIS-työtilaan tuomista.

Projektivelhon ulkoisten rajapintojen hyödyntämisen ohjeet on koostettu erikseen omille sivuille.

Huom. kaikkea aineistoa ei löydy rajapinnasta vaan osa pitää ladata erikseen Paljusta, esimerkiksi vaihekohtaiset aineistot.

Huom. QGIS-sovelluksessa voi hyödyntää myös Tieosoitetyökalu-lisäosaa.