Ympäristö- ja energiatekniikan DI-opiskelija Aino Korvenniemi tutustui Projektivelhoon Vihdintien väylänparannushankkeen myötä. Kokemus Projektivelhon käytöstä on Sitowisellä nuorempana suunnittelijana työskentelevälle Ainolle tärkeää myös tulevaisuuden töiden kannalta.
Velho on olennainen työkalu monelle väylähankkeiden parissa työskentelevälle. Se kerää yhteen paikkaan kaiken tiestö- sekä väylämuotojen suunnitelma- ja toteumatiedon. Velhon käyttäjiä on niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.
Aalto-yliopistossa ympäristö- ja energiatekniikkaa opiskeleva Aino Korvenniemi kuuli Velhosta ensimmäisen kerran opintojensa yhteydessä.
”Luin Velhosta alan lehdestä. Järjestelmästä kuulin lisää, kun aloitin Sitowisellä väyläsuunnitteluosastolla harjoittelijana”, Aino kertoo.
Projektivelhoon toteumatiedon tallentaminen vaati aluksi opettelua
Projektivelhoon Aino pääsi tutustumaan Mt 120 eli Vihdintien parantamishankkeen myötä. Hanke keskittyi Espoossa sijaitsevan Kortesmäen alikulkukäytävän rakentamiseen. Tiesuunnitelma laadittiin laaja-alaisesti huomioiden esimerkiksi ratkaisujen tekninen ja taloudellinen toteutettavuus sekä suunnitelmien hyväksyttävyys. Tavoitteena oli parantaa jalankulkijoiden ja polkupyöräilijöiden liikkumisolosuhteita ja turvallisuutta.
Aino tuli projektiin mukaan sen valmistututtua. Hän tallensi parannushankkeen toteumatietoa Projektivelhoon.
”Vein hankkeen päätyttyä Projektivelhoon alikulkuun liittyvien teiden rakentamissuunnitelman aineistoa. Erityisesti eri kansioiden vieminen vaati jonkin verran opettelua ja opastusta, mutta hyvien neuvojen avulla homma sujui lopulta sujuvasti”, Aino kertoo.
Työkokemus Projektivelhon käyttämisestä on tulevaisuuden kannalta tärkeää
Aino näkee Projektivelho-osaamisen tärkeänä. Maisterivaiheessa hän toivoisi voivansa suuntautua georakentamiseen.
”Hienoa, että olen jo nuorempana suunnittelijana päässyt käyttämään Velhoa. Uskon, että se on minulle tulevaisuudessa hyvin tärkeä työkalu ja hyödynnettävissä monessa työtehtävässä”, hän pohtii.
Aino pitää Velhoa toimivana ratkaisuna. Tulevaisuuden tiesuunnitteluprojekteja varten on tärkeää, että kaikki tieto on samassa paikassa ja helposti saatavilla.
Omien työtehtävien lisäksi Aino on tutkinut Velhoa ja tarkastellut sieltä löytyviä aineistoja.
”Erityisesti Velhon BIM-työkalu on ollut kiinnostava!”
Tiesuunnittelussa palkitsevinta on konkreettisen työn jäljen näkeminen
Opintojen valmistuttua Aino toivoisi voivansa työllistyä väyläsuunnittelijan – ja asiantuntijan tehtäviin. Suunnittelussa on mukana laaja osaajajoukko, jotka työskentelevät esimerkiksi tiegeometrian parissa.
”Valmiiden projektien konkreettinen näkeminen on palkitsevaa! Esimerkiksi valmistunut Kehä 1:n Laajalahden osuus on tosi hieno”, Aino mainitsee.