Esiselvitykset viedään jatkossa Projektivelhoon

Lakisääteisten suunnitelmien lisäksi myös esiselvitykset on tarkoitus viedä Projektivelhoon viimeistään vuoden 2025 alusta lähtien.

Projektivelhon kehitystyössä on työstetty uutta toimintamallia esiselvitysten viemiseksi Projektivelhoon. Lakisääteisten suunnitelmien osalta näin on toimittu jo pidempään. Uutta toimintamallia on työstetty yhteistyössä esiselvityksiä teettävien tahojen kanssa.

Esiselvitykset toimivat väylähankkeiden alustavana suunnitteluvaiheena ja niiden avulla ohjataan sekä ohjelmoidaan liikenneväylien kehittämistä. Esiselvityksiä teettävät sekä Väylävirasto että ELY-keskukset.

Projektivelhon hyöty

Esiselvityksiä koskevaa tietoa hallinnoidaan nykyisin organisaatiokohtaisesti, joten kokonaiskuvaa käynnissä olevista ja valmistuneista selvityksistä on haasteellista muodostaa. Riskinä on, että tehdään päällekkäistä suunnittelutyötä tai olennaista tietoa jää siirtymättä seuraaviin suunnitteluvaiheisiin. Esiselvitysten vieminen Projektivelhoon mahdollistaa jatkossa käynnissä olevien ja valmistuneiden esiselvityksiä koskevan tiedon löytymisen yhdestä paikasta.

Esiselvityksiä voi jatkossa tarkastella muiden hanketietojen kanssa Projektivelhon karttanäkymässä tai tiestötietojen ja muiden paikkatietoaineistojen kanssa esimerkiksi VäyläMapissa. Esiselvityksiä koskevan tiedon hakemisessa ja laadun tarkastelussa voi hyödyntää jatkossa myös Väyläviraston Analytiikkaportaalia.

Mikä muuttuu asiantuntijatyössä?

Esiselvitysten laatimisprosessi itsessään ei muutu eikä Projektivelhon käyttöönotto vaikuta esiselvitysten laatimisen aikaiseen tiedonhallintaan.

Käytännössä Projektivelhon hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että:

  • esiselvityksen valmisteluvaiheessa perustetaan uusi projekti Projektivelhoon ja ylläpidetään sen tietoja selvitystyön edetessä
  • Projektivelhoon viedään valmis lopputuotos sekä arkistoituna että muokattavana versiona
  • kilpailutus-/sopimusdokumenteissa sovitaan Projektivelhon käytön osalta roolit ja vastuut

Projektivelhoon on tarkoitus viedä vähintään lakisääteisiä suunnitelmia koskevat esiselvitykset, toteutusvaiheeseen etenevät väyläkohtaiset esiselvitykset, joilla on tie-/rataosoite sekä toimenpideselvitykset. Esiselvitysten osalta ei ole tarkemmin rajoitettu, mitä järjestelmään voi viedä. Osa ELY-keskusten ja Väyläviraston esiselvityksistä löytyvät jo nyt Projektivelhosta.

Lisätietoja

Ensimmäinen ELY-keskusten asiantuntijoille suunnattu koulutus järjestettiin 3.9.2024. Mikäli et päässyt osallistumaan tai haluat kerrata, niin voit katsoa tallenteen alla olevasta linkistä. Lisäksi kannattaa tutustua Velhon ohjesivustoon.

Katso koulutustallenne

Esiselvityksiä koskeva ohjesivu

Lisätietoja voi kysyä ja palautetta lähettää osoitteeseen projektivelho@vayla.fi.